Pica 2 de la vinya de cal Fèlix
Sant Llorenç d'Hortons

    Alt Penedès
    Vinya de Cal Fèlix; prop del camí vell de Sant Sadurní
    Emplaçament
    Prop de la confluència dels torrents de cal Santjust vell i de Can Ferreguet.
    177

    Coordenades:

    41.46006
    1.82336
    401733
    4590498
    Número de fitxa
    08222 - 174
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    Sense ús i inutilitzades
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08220A013000020000PU
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló Bolart

    Estructura formada per dues piques i un dipòsit o cisterna d'aigua destinada a la fabricació del "caldo bordolés" (boullie bordelaise), i que es feia barrejant aigua i calç amb sulfat de coure per sulfatar la vinya. Les piques estan fetes una de maons posats en pla i l'altra de totxo (més moderna) i sense arrebossar a l'exterior, però si a l'interior, per tal d'impermeabilitzar-les. Són de planta quadrada, amb 68 centímetres de costat. La seva profunditat és de 70 cm. A la part interior s'observa les restes de color verdós característic de la barreja. El dipòsit, que està al seu costat, servia per recollir l'aigua de la pluja. És troncocònic i fet de rajols de ceràmica. El diàmetre de la boca és de 60 cm. A la part superior hi ha un petit forat per on entrava l'aigua amb un petit fragment ceràmic que servia per impedir al màxim el pas de sorra i restes vegetals. Actualment està plena d'aigua. Hi ha una tapa de ciment i per encabir-la li han fet un marc de 80 cm de costat.

    Quan es sulfatava una vinya es feia a peu i amb la sulfatadora, amb una capacitat màxima de 20 litres, penjada a l'esquena. Per aquest motiu era usual que en una mateixa vinya existissin diverses piques com aquesta, per tal de no fer més feixuga la tasca del pagès.

    Es coneix amb el nom de Vinya de Cal Fèlix perquè la cuidaven la família de Cal Fèlix de Sant Llorenç, tot i que era propietat de Can Font de l'Alzinar. Quan els de Cal Fèlix van comprar la Vinya del Mas Salom, van deixar aquesta i, des de llavores, ja no s'ha conreat més.