Pica 2 de la vinya de cal Fèlix Sant Llorenç d'Hortons

Alt Penedès
Vinya de Cal Fèlix; prop del camí vell de Sant Sadurní
Prop de la confluència dels torrents de cal Santjust vell i de Can Ferreguet.
177

Coordenades:

41.46006
1.82336
401733
4590498
08222-174
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
XIX
Dolent
Sense ús i inutilitzades
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
08220A013000020000PU
Jordi Montlló Bolart

Estructura formada per dues piques i un dipòsit o cisterna d'aigua destinada a la fabricació del "caldo bordolés" (boullie bordelaise), i que es feia barrejant aigua i calç amb sulfat de coure per sulfatar la vinya. Les piques estan fetes una de maons posats en pla i l'altra de totxo (més moderna) i sense arrebossar a l'exterior, però si a l'interior, per tal d'impermeabilitzar-les. Són de planta quadrada, amb 68 centímetres de costat. La seva profunditat és de 70 cm. A la part interior s'observa les restes de color verdós característic de la barreja. El dipòsit, que està al seu costat, servia per recollir l'aigua de la pluja. És troncocònic i fet de rajols de ceràmica. El diàmetre de la boca és de 60 cm. A la part superior hi ha un petit forat per on entrava l'aigua amb un petit fragment ceràmic que servia per impedir al màxim el pas de sorra i restes vegetals. Actualment està plena d'aigua. Hi ha una tapa de ciment i per encabir-la li han fet un marc de 80 cm de costat.

Quan es sulfatava una vinya es feia a peu i amb la sulfatadora, amb una capacitat màxima de 20 litres, penjada a l'esquena. Per aquest motiu era usual que en una mateixa vinya existissin diverses piques com aquesta, per tal de no fer més feixuga la tasca del pagès.

Es coneix amb el nom de Vinya de Cal Fèlix perquè la cuidaven la família de Cal Fèlix de Sant Llorenç, tot i que era propietat de Can Font de l'Alzinar. Quan els de Cal Fèlix van comprar la Vinya del Mas Salom, van deixar aquesta i, des de llavores, ja no s'ha conreat més.