Pica 1 de la vinya de cal Fèlix
Sant Llorenç d'Hortons

Vinya de Cal Fèlix; prop del camí vell de Sant Sadurní
    Prop de la confluència dels torrents de cal Santjust vell i de Can Ferreguet.

En desús, i la pica està fragmentada.
    Jordi Montlló Bolart

Estructura formada per una pica i un dipòsit o cisterna d'aigua destinada a la fabricació del "caldo bordolés" (boullie bordelaise), i que es feia barrejant aigua i calç amb sulfat de coure per sulfatar la vinya. La pica està feta de maons posats en pla i sense arrebossar a l'exterior, però si a l'interior, per tal d'impermeabilitzar-la. És de planta rectangular (1 x 0'8 m). La seva profunditat és de 70 o 80 cm. A la part interior s'observa les restes de color verdós característic de la barreja. El dipòsit, que està al seu costat, servia per recollir l'aigua de la pluja. És cilíndric i fet de rajols de ceràmica. El diàmetre és d'1'75 metres. La profunditat s'apropa al 2 metres. A la part superior hi havia un petit forat per on entrava l'aigua amb un petit fragment ceràmic que servia per impedir al màxim el pas de sorra i restes vegetals.

Quan es sulfatava una vinya es feia a peu i amb la sulfatadora, amb una capacitat màxima de 20 litres, penjada a l'esquena. Per aquest motiu era usual que en una mateixa vinya existissin diverses piques com aquesta, per tal de no fer més feixuga la tasca del pagès.

Es coneix amb el nom de Vinya de Cal Fèlix perquè la cuidaven la família de Cal Fèlix de Sant Llorenç, tot i que era propietat de Can Font de l'Alzinar. Quan els de Cal Fèlix van comprar la Vinya del Mas Salom, van deixar aquesta i, des de llavores, ja no s'ha conreat més.