Pi del Quildo
Copons

  Anoia
  Rasa del Castellà, 08289
  Emplaçament
  A llevant del nucli urbà de Copons, prop de la font del Freixe
  579m

  Coordenades:

  41.63645
  1.52641
  377267
  4610462
  Número de fitxa
  08071 - 195
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Espècimen botànic
  Estat de conservació
  Regular
  El tronc central té una part amputada i el ramatge penja fins a terra.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08070A00500117
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Exemplar de pi o pinassa ("Pinus nigra sub. Salmanii") força peculiar dins de la seva espècie, donades les grans dimensions que presenta. S'hi arriba per l'antic camí de cal Manset, agafant un trencall a la dreta des de la font de Sant Joan, o bé pel camí de la Rovira, que puja del nucli urbà fins al pi. Presenta una alçada aproximada d'uns 13 metres amb un diàmetre de copa d'uns 4-5 metres, situada a 1,5 metres d'alçada del terra. El pi compta amb un tronc central força ample que puja en ziga-zaga fins a la copa. Una part de la base del tronc està trencada. La copa està completament inclinada vers l'est, amb el ramatge de la part inferior força esclarit i caigut pràcticament fins a terra. S'observen diverses pinyes de mida força petita. Des d'aquesta zona s'observen unes grans vistes de l'altiplà segarrenc.

  A escassos metres a l'est del pi hi ha les restes d'una antiga construcció de planta rectangular, que actualment ha pedut la coberta, d'un vessant, i bona part de l'estructura.

  Segons diverses informacions, el pi és centenari. El seu entorn és una de les poques zones que es va salvar del gran incendi forestal que assolà el terme l'any 1986. La seva ombra era molt cobejada pels pagesos que treballaven els conreus durant l'estiu o en temps de sega. En l'actualitat, l'arbre és molt popular al municipi, punt de referència i lloc de trobada per fer caminades.

  MACIÀ MARTÍ, Daniel (1992). Arbres de la comarca de l'Anoia: singulars i monumentals. Igualada: Consell Comarcal de l'Anoia, p. 27. http://www.altaanoia.info/cat/Punts-d-Interes/Pi-Centenari-del-Quildo