Pi de les Quatre Besses
Sant Llorenç Savall

Vall de Mur

Espècimen botànic
    Arbre monumental, Núm. Cat 40.223.01, DOGC 1042
    Laura de Castellet i Ramon

Exemplar de pi blanc o pinassa que té la curiositat de tenir quatre branques principals, o quatre besses, des de la soca. Les darreres mesures preses li donaven 28 m d'alçada i 4,70 de soca. A 1 m del terra fa 4,25 m de perímetre i 1,35 m de diàmetre.

Per les seves dimensions i la seva suposada antiguitat se'l suposa l'arbre més vell del massís de Sant Llorenç del Munt (o el que s'ha pogut salvar de les tales).

Per la seva particularitat botànica l'arbre sempre ha estat respectat en les tales i altres treballs forestals, i és una referència per als propietaris i els excursionistes. L'any 1986, arran d'una intensa nevada, es va desprendre una branca d'ordre secundari, de la qual es van fer estudis dels anells i que es va poder datar de 1796, a més d'oferir informació local de periodes de sequeres. Durant un incendi l'any 1917 diversos veïns van acudir a salvar-lo juntament amb el capellà i un seminarista, i l'any 1937 l'amo del Dalmau s'hagué d'enfrontar a una tropa de revoltats que volien tallar-lo, oferint la seva vida a canvi de la del pi.

FERRANDO i ROIG, Antoni (1997) Itineraris pel massís de Sant Llorenç del Munt; I - La Vall del riu Ripoll. La Vall d'Horta, la Vall de Mur, les Arenes i Cadafalc. Barcelona, Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Biblioteca Abat Oliba, 13.

ROSAURA, Rafael; GOTÉS, Ramon (2000): Sant Llorenç del Munt i Serra de l'Obac. Bilbo, SUA Edizioak.

FERRANDO I ROIG, Antoni.(1983).El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac. Història i arqueologia vistes per un excursionista. Pàg. 344-354. Editorial El Pot Cooperativa. Sabadell.

FERRANDO I ROIG, Antoni (1986) Arbres notables del parc natural de Sant Llorenç del Munt. Butlletí UE Sabadell, núm. 78. P. 24-26.

FERRANDO I ROIG, Antoni (1991). Anecdotari ocult d’una muntanya màgica: Sant Llorenç del Munt. El gegant de la vall de Mur, pàg. 12-13. Editorial Ègara. Terrassa. https://drive.google.com/file/d/19Y6X9kmWjA5ySN_fIul56l6Uf5Bwymcz/view