Pi de la Vall
Gaià

Sector nord-est del terme de Gaià
    Ctra. de Prats de Lluçanès (BV-4401), al km. 10,6, camí direcció oest i després nord 450 m

Espècimen botànic
    Jordi Piñero Subirana

Pi centenari i de dimensions monumentals, emplaçat uns 50 m al nord de la carretera de Prats de Lluçanès (BV-4401) poc abans del km. 11, en una obaga que forma part de l'anomenat bosc de la Vall i que és propietat de la masia de la Vall de Vilaramó. Es tracta d'un pi d'una gran alçària, entorn dels 18 metres, envoltat de pins més joves però també força alts. Els seus propietaris l'han deixat sense tallar expressament des dels anys de la Guerra Civil de 1936. Llavors ja era un pi gran. Segons es diu, en aquest sector hi havia homes emboscats i s'hi va calar foc durant una setmana per fer-los sortir. Després d'haver sobreviscut a aquests fets els seus propietaris ja no el van voler serrar. A més, es diu que tenia metralla.

Informació oral facilitada per Josep Matamala i Josep Font