Pessebre dels Pistonuts
Castellbell i el Vilar

  Bages
  Turó del Morrolius
  428

  Coordenades:

  41.63388
  1.83845
  403253
  4609779
  Número de fitxa
  08053 - 249
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Manifestació festiva
  Contemporani
  Segle
  XXI
  Bernard Serran
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  08052A014000170000OG
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló i Laura Bosch

  Plantada del pessebre dels Pistonuts, ubicat en una solera de pedra al capdamunt del solell de Morrolius. S'hi accedeix un cop finalitza la carretera que puja de Sant Cristòfol, la BV-1122 en dirección a la Calcina. A mà esquerra, neix un camí de terra, de l'amplada de pas de vehicle que travessa pel vessant sud, el turó de Morrolius, i perfilant la carena s'arriba al davant mateix del pessebre.
  El pessebre és una cabana de troncs amb coberta a dues aigües, amb el Naixement (Sant Josep, La Mare de Déu i el Nen) i una adoració de Reis. Totes les figures són siluetes de xapa tallades a l'aigua.

  Els Pistonuts són una colla d'aficionats a les motos molt familiar i que vetllen pels paratges de la zona. Han arrenjat i recuperat espais, fonts i torrents. També han instal·lat dos pessebres: un al turó de Morrolius i un altre al torrent dels Abadals. El primer fou aquest del turó de Morrolius. Cada any s'alternen per visitar-ne un o l'altre. Es troben tots pel matí, uns pugen en moto, uns altres a peu o en cotxe i prenen una mica de coca i mistela. Després se'n van a esmorzar a la Sala de Sant Cristòfol o en un altre lloc, per continuar la trobada. Sempre es fa en diumenge, abans que comencin les vacances de Nadal. Un cop es va fer de nit, però fou una excepció.