Permís de construcció del castell de Blancafort
Cercs

Arxiu de la Corona d'Aragó, carrer Almogàvers, 77, 08018-Barcelona

XII
    Legal i física
    Sara Simon Vilardaga

Escriptura per la qual el comte-rei Alfons I concedeix a Pere de Berga permís per construir una casa fortificada a Blancafort. La data del document és 10 de febrer de 1166. Pel seu contingut sembla que la casa i fortalesa ja estava construïda en aquesta data i que el comte-rei confirma la seva possessió a Pere de Berga i els seus descendents sempre i quan la posi a disposició del comte-rei i dels seus successors: "jo, Alfons (...), et vaig concedir a tu, Pere de Berga, abans que l'edifiquessis, la potestat de fer una casa i una fortalesa al lloc que en diuen Blancafort (...). Per aquesta causa també et concedeixo i et dono, Pere, a tu i a tots els teus successors tot el que tens edificat" (Catalunya Romànica, XII, p. 244).

L'original del document en pergamí es conserva a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, dins de la col·lecció de la Cancelleria, secció Pergamins d'Alfons I, Sèrie General, número 31 dupl. Es pot consultar una còpia digital a la mateixa seu de l'arxiu (no disponible per internet). Hi ha una reproducció del pergamí, amb la transcripció i la traducció del text, en el volum XII, pàgina 244, de la col·lecció Catalunya Romànica. El Berguedà. El text també es troba reproduït a MIQUEL, F. (1945): Liber Feudorum Maior, Barcelona.

MIQUEL, F. (1945): Liber Feudorum Maior, Barcelona, CSIC.
    VVAA (1985): Catalunya Romànica. El Berguedà, volum XII, Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana.