Penell primitiu del campanar de la Tossa
Santa Margarida de Montbui

La Tossa de Montbui (08710 Santa Margarida de Montbui)
    Dins de castell de l Tossa. Crta. BV-2204.

XV-XVII
    Fundació La Tossa de Montbui. (Refugi de l'Ermità, s/n, 08710 Santa Margarida de Montbui)
    Raquel Valdenebro Manrique

Antic penell del campanar de l'església de Santa Maria de la Tossa que es guarda dins de la sala d'exposicions del castell de la Tossa. Es troba format per una creu de ferro de 57 cm d'alçada x 22 d'amplada, que s'inseria en un fust rectangular de pedra de 99 cm d'alçada x 31 d'amplada i 14 de fons, amb la part superior arrodonida. Actualment es recolza sobre un peu de pedra que ha estat afegit per poder integrar-se dins l'exposició.

Aquesta formar part d'exposició, juntament amb d'altres fou recollida per l'associació Amics de la Tossa. La seva datació ha de fer-se entorn als segles XV-XVII.

ALVAREZ R (1986) Història de Santa Margarida de Montbui. Treball inèdit. AMENÓS I ROCA Amadeu (1948) el abad-Obispo Oliva y los castillos de Montbui y Tous Vida. Núm. 28. pàg.3 AMENÓS I ROCA Amadeu (1949) Notes històriques del castell i el poble de Santa Margarida. Rectorologio de Santa Maria de Igualada y otras obras. Pàg. 129-163. BOLÓS, J.; HURTADO, V.(2004) Atles del Comtat de Manresa (798-993), Rafael Dalmau editor, Barcelona. CABAÑERO SUBIZA B. (1987) "Los castillos catalanes de los siglos IX i X: problemas de estructuras y técnicas constructivas" a XXXIV Corso di cultura sull'arte ravennate e bizantina. Ravena. Pàg. 85-117. CABAÑERO SUBIZA B. (1996) Los castillos catalanes del siglo X. Circunstáncias históricas y cuestiones arquitectónicas. Institución Fernando El Católico. Diputación de Zaragoza. CASANELLAS I SOLÉ, J.(1998) Santa Margarida de Montbui, Retalls d'història del poble i els seus barris, Patronat de la Tossa de Montbui, Santa Margarida de Montbui, CASTELLÀ Gabriel (1934) La casa dels senyors de Montbui i la llosa sepulcral dels comtes de Plasència Butlletí de l'Agrupació fotogràfica d'Igualada. Núm. 31.pàg. 103-104. CATALÀ I ROCA, P. (dir.), Els Castells Catalans, vol. 5, Dalmau Editors, Barcelona, 1990 IGLESIAS Josep. (1963) La reconquesta a les valls de l'Anoia i el Gaià. Episodis de la història. Barcelona. Ed. Rafael Dalmau. Pàg. 64 TORRAS I RIBÉ J (1991) "Santa Margarida de Montbui". Història de l'Anoia. Vol II. Ed. Parcir. Pàg. 13-47.