Pedrera de can Marçal
Sant Pere de Vilamajor

Can Marçal (veïnat de Santa Susanna)
    A poca distància al sud-oest de can Coca, a l'inici de la pista del veïnat de cal Tard.

Virgínia Cepero González

La pedrera de can Marçal es troba a poca distància al sud-oest de can Coca, a l'inici de la pista del veïnat de cal Tard.
    És una explotació minera, a cel obert, de roques de pissarra.
    Actualment es troba clausurada.

A la pedrera s'extreien blocs de dimensions diverses, en funció de la utilitat final de la pedra i les característiques de la paret de roca.
    El procediment habitual per partir la pedra era el següent: els trencadors marcaven una línia de tall i amb l'acció de barrines hi anaven fent una sèrie de petits forats, a poca distància entre si; hi introduïen un tascó en cadascun i els anaven clavant ordenadament en un mall, aplicant un cop sec i contundent cada vegada, fins que s'iniciava una esquerada i la pedra es trencava de manera neta. Després es transportava amb carros o camions (GARCIA, 2004:73-74).

GARCIA i BURDOY, J.Mª (2004). "Les feines antigues del bosc i la muntanya". Quaderns de Vilamajor, 4. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p.73-74.