Pedrafita
Rubió

  Anoia
  Camps de pedrafita. Nord del nucli de Rubió
  Emplaçament
  Carretera B-1031 direcció Calaf
  776

  Coordenades:

  41.67271
  1.58495
  382209
  4614406
  Número de fitxa
  08185 - 250
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XXI
  Any
  1700
  Estat de conservació
  Bo
  Restaurada
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPAC 6153
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  000802700CG81A0001MG
  Autor de la fitxa
  Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

  La masia de Pedrafita es troba situada a peu de la carretera  BV- 1037, antic camí ramader de Sant Pere Sallavinera a Can Maçana. Es tracta d’una edificació construïda entre el segle XVI-XVII com a transformació de l’antic hospital del camí. Està formada a partir de diferents cossos edificats en diverses fases. L’edificació és de dues plantes i en les últimes obres de restauració es va alçar la coberta per guanyar un pis. El cos originari era una edificació formada per tres crugies amb el portal d’accés d’arc de mig punt adovellat situat a la façana de migjorn. Posteriorment, la zona de l’entrada quedà coberta per una zona de patis semi-cobert i separats entre si per arcs de mig punt adovellats i coberts amb sostres de bigues, creant d’aquesta manera un pati tancat, tipus baluard, amb diferents espais. Un d’aquests arcs té inscrit l’any 1700. Arran d’aquest ampliació, s’edificà el portal d’arc de mig punt adovellat a la façana de llevant i que actualment dona a la carretera B-1031. Al frontis, orientat a llevant, s’hi obren diverses obertures, la majoria amb llinda de pedra i ampit i alguna d’elles amb l’any gravat. La que es troba situada just damunt del portal d’accés té inscrit l’any 1750 i la que se situa a la seva dreta l’any 1745. La façana nord, també fou ampliada amb un volum de dues plantes. A la planta baixa hi havia l’antiga zona dels estables i a la part superior un espai porxat amb coberta de bigues i pilars de pedra. Aquest volum dona accés a l’antic pati tancat edificat entorn l’any 1700. La façana posterior, està formada per diversos porxos i grans obertures. L’interior conserva elements com l’antic celler amb coberta en volta de pedra i actualment arrebossada junt amb la boixa i algun festejador. Adossat a la façana nord hi ha un cos de planta quadrada de reduïdes dimensions amb un portal de llinda plana amb la inscripció JEE 1881. La casa ha estat rehabilitada per l’arquitecte Xavier Andrés i convertida en un establiment d’hosteleria.

  La fitxa s'ha omplert amb dades de la fitxa 032.EA de l'esborrany del la Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i del Catàleg de Béns Arquitectònics, Històrics i Ambientals de Rubió, coordinat per Imma Vilamala i gestionat pel Servei del Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona.

  En època medieval en aquest punt hi consta l’existència d’un hospital dedicat adonar acollida als viatgers. Segons consta a la documentació la seva existència data de l’any 1295 en una deixa testamentaria d’un propietari del Mas Puig de Grevalosa. El mas Pedrafita apareix en el llistat de comptes de recollida de gra i fruits de la parròquia de Santa Maria de Rubió de l’any 1711

  AAVV. (1997): Inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya. L’Anoia. Volum 7. Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Barcelona.

  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Rubió. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

  VILAMALA, I (Coord): Esborrany del Pla Especial Urbanístic de Protecció del Patrimoni i Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals de Rubió (Anoia). Volum I/III. SPAL, octubre de 2017. Diputació de Barcelona – Àrea de Territori i Sostenibilitat.