Patrimoni arqueològic subaquàtic

Costa del municipi de Sitges

Sense data
    Direcció General de Patrimoni Cultural c/ Portaferrissa, 1. 08002-Barcelona.
    Sara Simon Vilardaga

Es coneixen diverses notícies de troballes arqueològiques al llarg de tota la costa sitgetana, però no s'ha realitzat cap prospecció arqueològica que permeti precisar cap jaciment. En general es tracta de troballes fetes per pescadors d'arrossegament que han recollit algun objecte o per diverses persones que practiquen la immersió i que han aportat la informació de restes trobades o vistes en el fons marí. El CASC (Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya) té fitxades 17 entrades relatives a informacions sobre troballes de diferents cronologies; romana, medieval, contemporània i altres d'indeterminades. D'aquest conjunt únicament hi ha dipositades algunes restes d'àmfores, un plat vidrat en verd i manganès i una àncora. La resta són informacions aportades sobre la localització de material arqueològic divers, sobretot d'àmfores, a més d'una troballa de material bèl·lic de la Guerra Civil. També hi ha recollides les dades d'un probable derelicte contemporani, tot i que no es pot assegurar la seva existència; restes d'altres possibles vaixells, com és el cas d'una embarcació d'època contemporània enfonsada a causa d'un incendi. Cal destacar la presència de les restes d'un avió que sembla que caigué l'any 1961, a uns 195 m de fondària a la zona anomenada el Freu Gros (informació aportada per Pere Ortoll).

Les coordenades UTM corresponen a la zona del Port de Vallcarca.

La majoria de troballes conegudes daten del anys 90 del segle XX. No s'ha realitzat cap prospecció arqueològica. Alguns materials estan dipositats al CASC i altres al Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú. El material bèl·lic el va recollir la Guàrdia Civil.