Passos de Setmana Santa
Moià

Església parroquial de Moià
    Dins l'església parroquial

Parròquia de Santa Maria de Moià
    Francesc Roma

Conjunt de cinc passos més la creu processional. Concretament hi apareix l'escena de l'Hort, el Coronament d'Espines, l'Aixecament de la Creu, el Misteri dels Dolorsi el Sant Sepulcre. Tots haurien estat refets després de la Guerra Civil, entre 1945 i 1954, però el Sant Sepulcre conté elements més antics. El conjunt es complementa amb una creu processional que normalment es troba dins de l'església. Segons Jaume Clarà, el misteri del Sant Sepulcre, com a mínim el Crist, seria del XVIII. Anava a càrrec de la Confraria Major. Al 1828 es fan encarnar els quatre angelets, fet que indica que eren anteriors. Només el Sant Sepulcre sobrevisqué la guerra. A partir de 1945 es comencen a refer nous misteris: Hort de Getsemaní (pagesos), Coronació d'Espines (fadrins). L'Enarborament de la Creu és de 1950 (Gremi de Teixidors), obra de l'escultor vigatà Lluís Comas Bres. L'any 1962 es construeix el misteri de la Mare de Déu dels Dolors Pel que fa al pas de l'Aixecament de la Creu, apareix la llegenda de l'Estiracordetes, vinculada a l'escena que presenta el mateix pas, en la qual hauria agafat el nom del fet que els jueus estan intentant aixecar el Crist tibant la creu amb cordes.

Clarà i Arisa, Jaume: La Setmana Santa a Moià. Associació Cultural Modilianum, 2013.