Passera de Vilatammar
Sant Martí d'Albars

Sector sud del terme municipal
    A 1500 metres per pista forestal al nord de la carretera BP-4653, punt quilomètric 7'400

Jordi Compte i Marta Homs

La passera de Vilatammar està ubicada a l'oest de la masia que li dóna nom, sobre la riera Gavarresa, just sobre l'anomenat lliscant de Vilatammar, una roca pràcticament llisa de grans dimensions que forma un petit embassament.
    Es tracta d'una passera (pedres col·locades de manera que permetin el pas a peu sobre un curs d'aigua) formada per divuit blocs de pedra units amb la gran roca per sobre la qual transcorre la riera Gavarresa i que és coneguda com el lliscant de Vilatammar. Aquests blocs de pedra han estat lleugerament treballats fins assolir una forma rectangular de 25x50x40 centímetres que es repeteix en tots els blocs, amb dimensions variables però donant un aspecte força regular. Els blocs tenen una separació aproximada d'uns cinquanta centímetres, distància que permet un còmode pas a peu.
    Aquesta passera transcorre sobre el lliscant de Vilatammar, una roca de grans dimensions, uns quaranta metres de llarg per uns quinze d'ample, pràcticament llisa i amb un suau pendent que provoca que l'aigua hi llisqui lentament seguint el seu curs natural. Aquesta formació rocosa origina un petit embassament just al nord, que ressegueix una zona de camps al sud del pont medieval de Sant Martí d'Albars.

Les passeres es van crear per a poder creuar a peu les rieres, especialment quan aquestes portaven força aigua, seguint camins utilitzats pels veïns de la zona. Estan formades per blocs de pedra rectangulars separats per una distància pròxima al mig metre que permet el pas a peu. Aquests blocs són d'una alçada que permet el pas per sobre encara que la riera porti un cabal relativament important d'aigua. Modernament, la passera de Vilatammar era utilitzada per veïns de Sant Martí d'Albars i Lluçà per anar a agafar el cotxe de línia al trencant de Santa Creu, ubicat al sud de la passera