Pasqua Florida
Tavertet

Nucli urbà de Tavertet

XIX-XXI
    Lúdic/Cultural
    Virgínia Cepero González

La festa de la Pasqua Florida es celebra el dissabte i diumenge de Pasqua. És organitzada per la parròquia de Sant Cristòfol i per l’Associació d’Amics de Tavertet.

Els actes comencen durant la Vetlla Pasqual, amb la cantada dels goigs del Roser fent recorregut per una part del nucli urbà de Tavertet i d’algunes de les masies properes. Actualment, canten un grup de persones i d’infants acompanyats d’instruments, com  flautes, guitarres o violins.

El diumenge es fa la cantada dels goigs del Roser, recorrent la resta del poble.

En acabat, es fa la rifa d’ous a la plaça major. Es fan servir unes velles  “virolles” de fusta, amb una sageta que pot giravoltar sobre un cercle de sectors numerats, i el premi és una dotzena d’ous.

Es desconeix la data de l’inici de la cantada dels goigs del Roser a Tavertet.

Els últims confrares que organitzaven l'antiga cantada dels goigs van estar en actiu fins a la dècada dels anys setanta del segle passat.

Es tractava d’un petit grup d’homes, de vegades acompanyat d’alguns músics, que feien un recorregut que començava el dissabte de Pasqua. S’iniciava per les masies i a cada lloc hi havia un descans recompensat, amb alguna beguda o berenar. Feien nit i retornaven el diumenge al poble, fent pelegrinatge per les cases, cantant a canvi d’una recapta d’ofrenes voluntària, sovint ous.

A mitjans dels anys setanta, es van incorporar noves persones que no pertanyien a la confraria.

SANGLAS i PUIGFERRER, J. (2001) Tavertet cent anys d'història: història, anècdotes, vivències i vida a pagès (2a ed.). Sant Hipòlit de Voltregà: Els Cingles, p. 109-111.