Parròquia de Sant Esteve / Santa Quitèria
Vilanova del Vallès

  Vallès Oriental
  Barri de Santa Quitèria
  Emplaçament
  Final del Pg. de Sta. Quitèria

  Coordenades:

  41.55555
  2.30775
  442272
  4600663
  Número de fitxa
  08902 - 65
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Gòtic
  Modern
  Barroc
  Segle
  XI-XVII
  Any
  1006
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 29642
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Terrassa. C. Vinyals, 49 - 08221 Terrassa (Barcelona)
  Autoria de la fitxa
  Joan Vicens i Tarré
  Ana Requejo Alonso

  Edifici d'una sola nau amb dos trams. Coberta amb volta apuntada. A l'esquerra té dues capelles laterals cobertes amb volta de creueria i sostingudes per mènsules figurades. A la dreta hi ha la capella de la mare de Déu, que està formada per dos trams i està coberta amb una volta-cúpula amb llanternes. El cor té balustrada i la volta de sota és de llunetes. El campanar és romànic llombard a la zona inferior i amb obertures d'arc apuntat a la zona superior. Resta coronat per una balustrada de maó. La portada té dues pilastres amb capitells, en el frontó hi ha una fornícula amb la imatge de Santa Quitèria i al seu damunt hi ha l'escut amb l'anagrama de Jesucrist i Maria i la data de 1645 gravada.

  La parròquia està documentada per primera vegada en un testament de l'any 1006. A partir d'aquest moment comencem a tenir notícies seguides de la parròquia. Tot i que l'edifici actual és posterior, queden algunes restes del primitiu edifici romànic. El campanar té arqueries llombardes probablement del segle XII. L'any 1914 a l'enrajolar l'església es van trobar els fonaments de l'edifici antic, amb absis semicircular. El campanar té arqueries llombardes, probablement del S. XII i el cos superior és de voltants del 1740. Les capelles de l'esquerra són del S.XVI i principis del S.XVII. La capella de la dreta es va construir l'any 1614. El cor és del 1798. La portada té gravada la data del 1645. A la banda de fora hi ha restes que podrien correspondre a l'antiga portada. L'Aplec de Santa Quitèria se celebra el tercer diumenge de maig. I la festa de Sant Sebastià el 10 d'octubre.

  BIGAS, Antiguitat de la nostra església i de la nostra parròquia, rev. Contravent, nº 16-17, Vilanova. COMAS, Carme, Inventari de Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, Generalitat de Catalunya, Inèdit, 1987. GARCIA-PEY, Enric, Recull Onomàstic de Vilanova del Vallès, treball inèdit, Vilanova del Vallès-Granollers, 2002. MARTI BONET, Vallès Oriental, catàleg monumental de l'arquebisbat de Barcelona