Parc del Garraf
Sant Pere de Ribes

Xarxa natura 2000
    Àrea especial de conservació
    Pla Especial Urbanístic de Protecció (DOGC 18/02/1987).
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

El parc del Garraf està situat entre les comarques de l'Alt Penedès, el Baix Llobregat i el Garraf, al sector sud oest de la Serralada litoral. Ocupa una extensió de 12.820 hectàrees, de les quals n'hi ha 12.376 de protegides. En terme municipal de Ribes, hi ha un total de 4 quilòmetres quadrats dins el parc, concentrats a la part de llevant del terme municipal. El paisatge que el caracteritza està definit per la roca calcària, on hi ha nombroses formes càrstiques com són les coves, avencs, balmes, etc. La vegetació autòctona de la zona és el matollar, entre el que destaca el margalló, el garric i el llentiscle. A la part més interior hi ha fragments de bosc de pi blanc i molt puntualment d'alzinar. Entre la fauna que hi habita destaca el ratpenat de ferradura gran, el falcó i l'àliga perdiguera, a més serps de ferradura i escurçons ibèrics, entre d'altres.

La zona del Parc està inclosa dins la Xarxa Natura 2000 i com a PEIN (Pla d'Espais d'Interès Nacional).