Parany per a caçar el senglar
Matadepera

Obaga Gran de Can Pèlacs, al camí de l’Avenc de Can Pèlacs
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Tècnica artesanal
    Quan es malmeten per les inclemències del temps o es considera que ja no calen, s’abandonen.
    Jordi Montlló Bolart

Parany per a caçar el senglar (Sus scrofa), que consisteix un forat excavat en una zona de pas o freqüentada per aquest mamífer. El procediment és senzill però eficaç. El caçador o pagès cava, a mà o amb la pala de la màquina un forat al terra, d’un metre a un metre i mig de fondària, per una amplada que oscil·la entre els 0’50 m i els 0’60 m. Un cop el seu interior ben net, hi diposita fruita feta malbé i oli de cuina que ja s’ha utilitzat. Tot seguit es cobreix lleugerament el forat amb branques. Quan el senglar, atret per l’olor baixa al seu interior, queda encaixat i llavors el caçador aprofita per a matar-lo.

Sant Llorenç del Munt n’és ple d’aquests paranys, que van quedant abandonats i amb el temps reblerts de terra i fullaraca.

L’Alba, masovera de Can Pèlacs, explica que molts  dels paranys més moderns que es troben disseminats pels boscos de la finca són fets per un tal Jaume. Els que es troben a proximitat de la casa es feren perquè degut al gran nombre d’exemplars, els entraven  fins a l’hort, fent malbé tot el que hi havia plantat.