Parany per a caçar el senglar
Matadepera

  Vallès Occidental
  Obaga Gran de Can Pèlacs, al camí de l’Avenc de Can Pèlacs
  Emplaçament
  Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac
  718

  Coordenades:

  41.64367
  2.00324
  416991
  4610694
  Número de fitxa
  08120 - 294
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tècnica artesanal
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Regular
  Quan es malmeten per les inclemències del temps o es considera que ja no calen, s’abandonen.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Parany per a caçar el senglar (Sus scrofa), que consisteix un forat excavat en una zona de pas o freqüentada per aquest mamífer. El procediment és senzill però eficaç. El caçador o pagès cava, a mà o amb la pala de la màquina un forat al terra, d’un metre a un metre i mig de fondària, per una amplada que oscil·la entre els 0’50 m i els 0’60 m. Un cop el seu interior ben net, hi diposita fruita feta malbé i oli de cuina que ja s’ha utilitzat. Tot seguit es cobreix lleugerament el forat amb branques. Quan el senglar, atret per l’olor baixa al seu interior, queda encaixat i llavors el caçador aprofita per a matar-lo.

  Sant Llorenç del Munt n’és ple d’aquests paranys, que van quedant abandonats i amb el temps reblerts de terra i fullaraca.

  L’Alba, masovera de Can Pèlacs, explica que molts  dels paranys més moderns que es troben disseminats pels boscos de la finca són fets per un tal Jaume. Els que es troben a proximitat de la casa es feren perquè degut al gran nombre d’exemplars, els entraven  fins a l’hort, fent malbé tot el que hi havia plantat.