Paradolmen de les Pixarelles
Tavertet

Cingle de la Perereda
    Emplaçament
    Al cingle de la Perereda, entre el baixant de l'Abella i els escalars de les Baumes, a uns 25 m de les Pixarelles.

41.99163
    2.39461
    449856
    4649024
    08280 - 74
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Es troba molt degradat.
    Patrimoni arqueològic i paleontològic NNSS 2003, zona de protecció especial.
    Sí, CC.AA: 14063.
    08280A003000080000JW
    Virgínia Cepero González

Es tracta d’una balma paradolmènica del tercer mil·lenni, ubicada cronoculturalment entre el Calcolític i el Bronze inicial.

L’espai sepulcral (que mesura 4'10 m de longitud, 2'35 m d'amplada i 1'10 m d'alçada) es troba delimitat mitjançant un tancament amb sis lloses.

Cinc de les lloses, reforçades amb blocs de travertí, es troben alineades i en paral·lel a la paret de la balma. La banda est està tancada per una llosa i la banda oest per una paret de blocs. L'entrada a l'espai sepulcral es troba a la banda est.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Carta Arqueològica. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

ÁLVAREZ, R.; RAURET, A.Mª (1996) “El Neolítico final en la cueva de les Pixarelles”. Rubricatum: Revista del Museu de Gavà. vol. 1, núm. 1 (1996), p. 439-445.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2016) Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya (Tavertet).

JUAN, J., ÁLVAREZ, R.; RAURET A.Mª (1997) “Aproximació a l'entorn vegetal i a les estratègies alimentàries dels habitants de la cova de les Pixarelles (Tavertet, Osona) durant l'Edat del Bronze”. Annals de l'Institut d'Estudis Gironins. Girona. Vol. 36 (1996-1997) , p. 213-233.

PEDRO, M. (2002) Memòria de la prospecció dels jaciments paradolmènics de Catalunya (nordest peninsular). Mem. núm.: 4313. Àrea de Coneixement i Recerca de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya.