Panet de la Festa Major de Sant Joan d'Oló
Santa Maria d'Oló

Església parroquial de Sant Joan d'Oló, al sector sud-oest del terme municipal
    Carretera local des d'Oló cap a Sant Joan d'Oló uns 5 km

Costumari
    Tradició es desús
    Jordi Piñero Subirana

Durant molts anys a Sant Joan d'Oló era costum per la festa major fer un repartiment de panets després de la missa. Molta gent guardava tot l'any el panet perquè estava beneït i portava benastrugança. Durant els anys d'escassedat de la postguerra venien gent de força lluny per poder menjar el panet.
    La festa del panet o del panellet està arrelada en molts territoris de Catalunya, especialment al sud-est del Bages. Originàriament estava relacionada amb la protecció dels camps per la primavera, especialment per Sant Marc, quan el blat comença a créixer, i era també un gest de solidaritat cap als més pobres. En el cas de Sant Joan d'Oló aquest costum es va instaurar amb motiu d'una deixa testamentària d'un pastor de la masia del Solà de Sant Esteve, possiblement al segle XIX. Era un pastor de les muntanyes que havia fet estalvis. La tradició del panet es va mantenir fins els volts de 1950.

Informació oral facilitada per Elvira Sors Vilaseca i Teresa Moratonas