Pallissa del Riambau Santa Maria de Merlès

Berguedà
Sector central del terme municipal
A 2000 metres per pista forestal de la carretera BV-4406, punt quilomètric 14'100.

Coordenades:

41.99785
1.98702
416104
4650034
08255-166
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
XVIII
Bo
Inexistent
Fàcil
Productiu
Privada
Ref. cad.: 011A00015
Jordi Compte i Marta Homs

La pallissa del Riambau està situada a l'oest de la masia que li dóna nom, quedant separada d'aquesta per un pati tancat que queda delimitat pels dos edificis i murs de maçoneria de pedra.
Es tracta d'una pallissa de mitjanes dimensions formada per un volum de planta rectangular de dos nivells bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada, acabada en una ampla barbacana, és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
La façana principal, orientada a l'oest, està dominada per un gran portal d'arc deprimit convex emmarcat amb pedra treballada. Destaquen especialment els dos carreus que formen l'arc a banda i banda, que tenen esculpits, en ambdós casos, un rostre humà en relleu. També en aquesta façana hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada i una obertura de forma trapezoïdal emmarcada amb pedra treballada al nivell superior.
La façana sud té únicament una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada en el nivell superior.
La façana est, situada a escassos metres de la masia del Riambau, té una porta emmarcada amb pedra bisellada que dóna accés directe al nivell superior de la pallissa, a més de dues espitlleres emmarcades amb pedra treballada, també al nivell superior.
La façana nord queda dominada per un cobert adossat construït modernament.
Davant la façana principal de la pallissa hi ha l'era de la masia, enrajolada i delimitada en tot el volt per grans blocs de pedra treballats.