Pallissa de Viladomat
Capolat

Berguedà
    Des de la carretera de Sant Llorenç i un cop passat el trencant que porta a l’Ajuntament de Capolat, cal agafar la propera pista a l’esquerra. La casa de Viladomat es troba sota mateix de la carretera i la pallissa a ponent de la casa.
    A ponent de la casa, adossada a un marge.
    1023

42.09578
    1.7973
    400544
    4661110
    08045 - 176
    08044A003000190000ST
    Pol Navarro Costa - Societat d’Arqueologia del Berguedà

Es tracta d'una pallissa de planta rectangular adossada a un marge que permet tenir accés a peu pla en els dos nivells en que està dividida. Consta de dues plantes amb teulada a dos vessants que té el carener orientat de nord a sud. Els murs són de pedra sorrenca. La planta baixa ha estat rebaixada, eren els corrals d’ovelles, és tancada, i deuria estar dividida en dues meitats, per un envà ara inexistent, amb una porta cada una. El segon nivell és destinat pròpiament a pallissa amb una gran obertura, només trencada pels pilars de càrrega. Aquest edifici ha estat reformat l’any 1963.

Davant d’aquest edifici es troba un clos voltat d’un mur de pedra sorrenca de 48 cm de gruix, té un gran portal amb llinda de fusta i muntants de maó pla a la banda de llevant, formava part dels corrals.

A ponent hi havia un cobert obert a migdia per guardar la maquinària, ha estat reformat modernament.

Al mateix segle XX es construí una altre pallissa a Viladomat, trobant-se aquesta al sud-oest de la mateixa casa.

CASACUBERTA, A., CUNILL, J., SÁNCHEZ, J. (2022).  Història dels masos del Municipi de Capolat. Inèdit.