Pallisa de ca L'Emportell
Sant Julià de Cerdanyola

Ca l'Emportell, nucli urbà
    Davant la casa

María del Agua Cortés Elía. OPC

Davant de la casa de ca l'Emportell s'obre una era que queda tancada per la casa, la pallissa i un cobert. La pallissa és un edifici de planta rectangular cobert amb teulada a doble vessant amb el carener paral·lel a la façana principal que s'obre a migdia. Està fet de paredat unit amb morter de calç, amb les cantoneres fetes amb bloc de pedra escairats, mentre que els pilars de la façana principal del pis són de maó. L'edifici té planta baixa i un pis, amb tres obertures al pis, a la façana de migdia, separades per pilars. La façana de llevant permet veure l'estructura, ja que la meitat de l'edifici està tancat amb paret de pedra i l'altra meitat queda oberta, amb algunes posts de fusta que tancaven la zona de la pallissa al pis, un tancament molt característic a les pallisses de l'Alt Berguedà.

Ca l'Emportell es troba al nucli antic de Sant Julià de Cerdanyola, al peu del camí que porta a la Creu; és una de les cases que està fóra del perímetre exterior de l'antiga sagrera, en una part del poble que correspondria a una ampliació feta a partir del segle XVII, pel tipus de cases que es troben. Moltes cases de pagès del terme tenien pallissa i coberts al costat de la casa, mostrant la dedicació al treball del camp i el bestiar. Aquesta casa ja existiria al segle XVIII, i seria una de les 38 cases que surten a l'informe que va fer el rector de la parròquia el 1767 per informar al Bisbe de Solsona.