Palanca d'Oriols
Santa Maria d'Oló

Prop de la masia d'Oriols, al sector nord-oest del terme municipal
    Ctra de servei paral·lela Eix Transversal (BP-4313), al km. 22,1 camí N uns 2,5 km

Conservada molt parcialment
    Jordi Piñero Subirana

Restes d'una palanca que servia per travessar la riera Gavarresa vora la casa d'Oriols i que estava dotada d'un curiós sistema basculant o mòbil per evitar que se l'emportessin les riuades. La ubicació és al costat de l'actual camí. Ara només en queda un mur de pedra a la riba sud, amb dos ferros encastats on es subjectava la palanca. La palanca estava dividida en dues meitats, cadascuna fermada a una de les ribes mitjançant una cadena. Quan baixava una torrentada la palanca s'obria pel mig i les dues parts basculaven en la direcció de l'aigua com si fossin les agulles d'un rellotge. Un cop passava el perill les dues parts es tornaven a ajuntar.
    Per aquesta palanca hi passava el camí que va a la Torre d'Oriols i Torroella. A Oló hi havia altres palanques d'aquest tipus, per exemple en el camí vell de Sant Joan d'Oló, a l'alçada del Molí d'Altimires.

Informació facilitada per Josep Canamasas Güell