Padró de Ramió
Fogars de la Selva

Sant Andreu de Ramió
    Veïnat de la Vall de Ramió

XVII-XIX
    Dolent
    Li manca la creu, el pilar ha patit pèrdues de morter i els rajols del basament graonat s’estan malmetent.
    08081A012000050000BL
    Jordi Montlló Bolart

El padró de l’església de Sant Andreu de Ramió està situat al davant mateix del portal del cementiri, a peu de camí dins de les trenta passes que antigament formaven la sagrera.  Hi havia una creu encastada, que no s’ha conservat, en un  pilar de maó, parcialment arrebossat, en forma de prisma quadrangular. De la creu, de ferro, només en resten uns centímetres. La base pètria de la creu és un bloc sense ornamentació d’1 metre d’alçada, amb una llosa o taula de granit al damunt, força erosionada, de 0’57 m de costat. El basament consisteix en dos graons quadrangulars realitzats amb maó i un tercer, decoratiu, amb rajol, que de menor a major mesuren 1’10 m de costat, 1’65 m de costat i 2’30 m de costat respectivament.

Un padró està relacionat amb la benedicció del terme. Normalment s'hi va en processó, després de l'Ofici, que coincideix sovint amb la festivitat de la Santa Creu. Acostuma a estar col·locada davant de l'edifici religiós, dins de les 30 passes que antigament formaven la sagrera o bé en algun indret alt del poble des d'on es pogués beneir tot el terme municipal per tal de protegir-lo de les malalties i les malures del camp.