Padró de la Codina
Gaià

  Bages
  Sector nord-est del terme de Gaià
  Emplaçament
  Carretera de Navàs a Prats de Lluçanès (BV-4401), km. 11,1
  676

  Coordenades:

  41.95684
  1.95724
  413582
  4645510
  Número de fitxa
  08090 - 53
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Privada
  08089A006000100000YG
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Columna de pedra amb una creu aixecada en record d'un matrimoni que van assassinar en aquest indret l'any 1828. Es troba emplaçada al costat mateix de la carretera BV-4401, al km. 11,1. Sobre un petit pedestal quadrat s'aixeca la columna, formada per grans blocs de pedra i acabada amb una semiesfera a la part superior, adoptant així la forma de "supositori". Al seu damunt té una creu de ferro simple. Dos dels carreus de la columna tenen una inscripció. En una d'elles hi podem llegir: "Any 1828 23 Juliol. Aquí los lladres [van] robarlo". L'altra pedra s'ha escrostonat totalment per la part davantera i s'ha perdut la inscripció, però alguns testimonis encara recorden que feia referència als noms de les persones assassinades, que eren el matrimoni propietari del mas la Codina, molt proper a aquest lloc.
  Abans de la carretera per aquest indret hi passava un camí de transhumància, també utilitzat com a "camí ral". Venia de Sallent, passant per Coll de Comadoms, i es dirigia cap a Sant Pau de Pinós i Prats de Lluçanès. Segons es dedueix de la inscripció, els propietaris del mas van ser víctimes d'un assalt per part d'uns lladregots de camí ral. La creu devia ser bastida poc després que s'esdevinguessin els fets.
  Segons informació oral, els propietaris de la Codina venien de mercat de Prats de Lluçanès i els van matar allà mateix. Elena Guixé, actual propietària de la Codina i autora d'una petita recerca sobre la història d'aquest mas, creu que els assassinats devien ser Francesc Codina de Codinachs Boada i la seva esposa Paula Escayola. A conseqüència d'això la propietat va haver de passar d'avi a nét. Així consta en el testament de Miquel Codina de Codinachs Serradell, fet el 1831, uns anys després de l'assalt i cinc anys abans que morís. En aquest document l'avi passa l'heretat directament al seu nét: Miquel Codina Escayola (1826?-1898). Cal dir que el mas Codina era un dels més grans de Gaià, i els seus propietaris es comptaven entre les famílies més adinerades del poble en aquell temps. Fa uns anys en unes obres de la carretera el monument es va tombar i va caldre tornar-lo a col·locar dret.

  Fa uns anys en unes obres de la carretera el monument es va tombar i va caldre tornar-lo a col·locar dret.
  Informació facilitada per Elena Guixé i Enric Armengou Vall de Vilaramó