Oratori del Pinyer
Rajadell

Sant Amanç de Viladés. Límit NO del terme municipal
    Camí de Centelles. A uns 30 m. al SO de la Torre del Pinyer (Fonollosa)

Ajuntament de Rajadell
    F. Xavier Menéndez. OPC 2017-21

Oratori de pedra sorrenca ubicat a un costat del camí de Rajadell a Centelles, en forma de pilastra quadrada, que tenia la doble funció de fer fita de camí i d'oratori, al camí.
    Consta d'una pilastra de 164 cm d'alçada i 58 d'amplada, composta per quatre cossos de pedra sorrenca paral·lelepípedes de secció quadrada. El cos inferior es el basament. A sobre hi ha un fust compost de cinc filades de carreus regulars. El tercer es un carreu monolític de 50 cm d'alçada x 48 d'amplada, on s'ha excavat una fornícula amb arc de mig punt, encarada al camí, on hi havia la imatge del sant a venerar. El quart és una petita protuberància que corona el monument, en forma de cup, de 25 cm d'alçada x 26 d'amplada x 23 cm de gruix. No hi ha cap inscripció. El conjunt es troba encarat al S.E

Es troba a un costat del camí de Rajadell que menva a Centelles i a Fonollosa, molt a prop de la partió termenal entre Rajadell i Fonollosa, i a pocs metres de la fita de terme que separa aquests dos municipis (fitxa 158). Dins la fornícula hi ha una petita imatge d'un Sagrat Cor de metall, posada modernament.
    Es diu del Pinyer o del Pinyé per la proximirtat amb la casa del mateiux nom (al terme de Fonollosa).

Es desconeixen els orígens d'aquest monument religiós, però tot sembla indicar que es trobava al peu d'un camí força transitat antigament, just al límit del terme amb Fonollosa, i que servia d'excusa per fer una parada als caminats i fer una oració. El fet de que aquest oratori es trobi just al límit del terme, fa pensar en la possibilitat que amb anterioritat en aquest punt es situés algun element de referència religiosa i termenal, com per exemple alguna creu de terme, i en substitució d'aquesta es col·loqués aquest oratori (Valdenebro, 2005).

Valdenebro, Raquel (2005). Mapa del patrimoni Cultural de Fonollosa. Diputació de Barcelona. Ajuntament de Fonollosa (Fitxa 88, Oratori del Pinyé)