Oratori del Collet Codina
Castellfollit del Boix

Camí de Castellfollit del Boix al Pla de Fontanelles

s. XIX
    Hi manquen alguns elements com la coberta
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

Oratori o capella situada a l’encreuament de camins del Collet Codina. Es tracta d’una construcció en forma de pilar de blocs de pedra arenisca local tallada i units amb argamassa de calç de 60 cm per banda. Conserva quatre filades de pedra formades per dues pedres cada filada capiculades més el bloc monolític on hi hauria la representació del o dels sants. A quest bloc presenta un rebaix en tres de les seves cares (sud, est i oest) on probablement hi hauria la representació de les advocacions. En la tercera filada del pilar (sud) es conserva la datació 1817. En total es conserva una alçada de 2,15m.

Segons fonts orals, la part superior de l'oratori va caure arran de les obres del camí i està enterrada al costat.

Aquestes construccions de caràcter religiós i popular podien tenir un patrocini públic o privat. Les motivacions constructives d’aquests elements eren d’índole religiosa i cultural, ja que s’erigien per tal de presidir la vida dels cristians i convidar-los a l’oració.