Ofici de pescador
Arenys de Mar

Arenys de Mar

Tècnica artesanal
    XVI-XXI
    Jordi Montlló Bolart

La relació d'Arenys amb el mar és obvia però ambivalent. Si bé el mateix nom i raó de ser es deu al desenvolupament social i econòmic de la relació de la gent de terra amb el mar, és, sobretot, des de la navegació i el comerç que pren relleu.

Pel que fa al sector pesquer, es produeix un canvi notori amb la construcció del port a mitjans del segle passat. Com diuen Carbonell, Doñate i Romero (2011), la importància de la pesca a Arenys és molt recent, des d'una perspectiva històrica. No hi havia una autèntica vocació pescadora a Arenys. No és el mateix la pesca amb les barques varades a la platja que aquella que es desenvolupa a partir de la construcció del port. Aquest port comporta l'arribada de gent de La Ràpita amb noves arts, com l'arrossegament, o gent d'Andalusia, amb l'art del cèrcol. També els vaixells pesquers són més grossos. Aquestes noves arts i maneres de pescar conviuen amb les arts tradicionals que s'havien practicat durant segles, com als pobles veïns com Canet de Mar o Sant Pol; arts com el tresmall, els palangrets, les poteres que es practicaven amb les barques de la platja.

Amb aquest canvi, el sector pesquer es visibilitza més clarament, com activitat econòmica. Sigui com sigui, els pescadors han estat sempre presents en la vida del poble i una de les manifestacions és la Confraria de Sant Elm amb més de 400 anys d'història.

En dades de l'any 2022 el volum de captures de la llotja d'Arenys de Mar és de 1.556.753 Kg equivalent a 6.310.651 euros. dades publicades per la Generalitat: https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/pesca/dar_estadistiques_pesca_subhastada/dar_captures_llotges/ [consulta del 9 de maig de 2023].

A principis dels anys 40 del segle XX la pesca a Arenys de Mar era testimonial. Segons un estudi del Ministerio de Gobernación (1946), Arenys "tiene 5309 habitantes, de los que son pescadores 4 patronos y 12 marineros, que se dedican además a la agricultura. Forman la flotilla 12 embarcaciones".

CARBONELL, Eliseu; DOÑATE, Migue; ROMERO, Pablo (2011). Ser o no ser de mar. Arenys: història, patrimoni i antropologia marítima. Institut Català de Recerca en patrimoni Cultural i Museu Marítim de Barcelona.

MINISTERIO DE GOBERNACIÓN (1946). Plan Nacional de mejoramiento de la vivienda en los poblados pescadores. Madrid, tom. III.