Nucli Sant Pere Sallavinera
Sant Pere Sallavinera

XI-XXI
    Núria Cabañas

El nucli de Sant Pere Sallavinera es troba situat a 588 m d'altitud i correspon al centre del municipi, el qual engloba els nuclis de la Fortesa, La Llavinera i la Querosa.
    El nucli està format per un carrer principal allargassat amb cases a banda i banda amb la plaça Major a l'extrem est amb l'església parroquial de Sant Pere, documentada al segle XI amb diverses refraccions especialment durant el segle XVIII. Al carrer Major es on es conserven les edificacions més antigues, datades entre els segles XV - inicis del segle XIX amb grans portals adovellats o bé amb llindes de pedra amb la data inscrita. Altres edificis a destacar són la casa consistorial i les escoles, edificades a finals de la dècada de 1950 i situades a l'entrada de la població.

L'actual terme municipal de Sant Pere Sallavinera és el resultat de la unió de tres termes: el del castell de la Llaviners, el castell de Boixadors i el terme de la Fortesa.
    Sant Pere Sallavinera va sorgir al segle XI com a nucli de població depenent del castell termat de la Llavinera. L'església parroquial es trobava situada a la Llavinera. Progressivament, el nucli de Sant Pere va anar adquirint importància a causa de l'església parroquial de Sant Pere.

AAVV. (1981): Catalunya Romànica. El Penedès - L'Anoia. Vol. XIX. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.
    Estany i Ferrer, JM. (1991): Història de les comarques de Catalunya. Anoia. Volum II. Edicions Selectes. Manresa.