Nucli històric de Tavertet
Tavertet

Nucli urbà de Tavertet

XI-XXI
    BCIN
    BCIN. R-I-53-0000403-00000. Incoació 05-09-1990. Declaració 25-11-1991. BOE Incoació / 29-09-1990. BOE Declaració / 10-02-1992.
    Sí, IPA: 2897.
    Virgínia Cepero González

El poble de Tavertet, arran de cinglera, és una de les icones del Collsacabra. El nucli antic, situat a l’entorn de l’església de Sant Cristòfol, és format per les cases del carrer de Dalt, el carrer del Mig i el carrer de Baix, construïdes entre el segles XVI i XVIII,  al costat d’un paratge natural espectacular.

La tipologia urbana és de tipus rural i les cases antigues dels tres carrerons conserven la seva fesomia original, amb els murs de pedra i les llindes treballades. Es troben majoritàriament restaurades i moltes d’elles s'han convertit en segona residència.

La història del nucli antic de Tavertet és molt remota. L’església de Sant Cristòfol s’esmenta ja a la documentació de l’any 1070, tot i que és molt probable que existís anteriorment.

En origen, Tavertet possiblement era un apèndix del castell de Sant Joan de Fàbregues. Posteriorment, ho era de Rupit, propietat dels senyors de Cardona, vescomtes d’Ausona.

Al segle XII Tavertet ja tenia personalitat pròpia i pertanyia a la família cognominada Tavertet.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg del conjunt històric-artístic. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

PARÉS i GANYET, Q. (2001) La Despoblació rural i les masies del Collsacabra (2ª edició). Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana.

VINYETA, R.; SANGLAS, J. (1980) El Collsacabra: Tavertet. Torelló: Celblau.