Nucli de Sant Esteve
Aguilar de Segarra

  Bages
  Al nord-est del nucli de Castellar.
  Emplaçament
  N-141g direcció Calaf, passat el km 5 abans d'arribar al nucli de Castellar
  408

  Coordenades:

  41.73048
  1.65801
  388391
  4620723
  Número de fitxa
  08002-14
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Medieval
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Diversos propietaris
  Autor de la fitxa
  Cristina Belmonte, iPAT Serveis Culturals

  Petit conjunt veïnal format pel mas de Cal Ferrer Gros, la Capella de Sant Esteve, Cal Calsina (antigament Lobosa o Llobosa) i Cal Massana, ubicat al nord del nucli de Castellar. La Capella de Sant Esteve, documentada des del segle XI, fou aquí l'element aglutinador al voltant del qual va créixer l'agrupament de cases (dins la sagrera). Amb el temps, es va transformar en tres cases: Cal Ferrer Gros (la més gran, el nom de la qual en ocasions s'empra per denominar el conjunt) , Cal Massana i Cal Calsina. El camí Ral passava prop de l'indret.
  No té una gran extensió però el conjunt d'edificacions que el conformen estan molt properes unes a les altres, de fet només té una espècie de carrer a la banda est que dóna accés a tots els edificis per aquesta part del nucli. Pel nord de l'església també és possible transitar accedint al veïnat per una porta existent a la banda oest. En aquesta porta, situada en les dependències de Can Ferrer Gros, hi ha dos petits cartells fets de rajoles. El més gran i col·locat a la banda superior diu: "Can Maçana. Poble d'Aguilar de Segarra. Partit Judicial de Manresa. Barcelona". En el petit i situat a sota l'anterior es llegeix: "Si veniu per mal no passeu el portal. Si veniu per be no us quedeu al carrer".

  Antigament conegut com Lloc de Sant Esteve de Castellar.

  A l'edat mitjana es tancava en un clos i hi tenia part la família Llobosa. Es té noticia que el 1312 l'església de Sant Esteve ser cremada i destruïda quan els homes de Prats de Rei van saquejar el terme de Castellar. En aquest document s'esmenta el lloc de Sant Esteve com si ja hi hagués un grup de cases.

  PARCERISAS, R. (2000): Memòria d'Aguilar de Segarra. Recull de la vida d'un poble. Centre d'Estudis del Bages.
  PARCERISAS I COLOMER, Roser (2013) Mil anys d'història. Castell de Castellar. Ajuntament d'Aguilar de Segarra.