Noms de les famílies
Monistrol de Montserrat

Tot el municipi

Tradició oral
    S'utilitzen cada vegada menys.
    Helena Garcia Navarro

Un costum antic era el d'anomenar les diferents famílies amb motius o sobrenoms, que sovint passaven de generació en generació. Agrupats per carrers, i per ordre alfabètic, els que s'han pogut recollir de Monistrol són els següents:
    Carrer de Balmes: Cases del Llàtzer, Coma, Fonda Xica, Teresa Bruta
    Plaça del Bo-Bo: Figassa, Pepus
    Carrer del Camp: Barrum, Maure
    Plaça de Joan Carles Amat: Pla
    Plaça de la Font Gran: Corral, Culleraire, Esquellot, Pardal
    Carrer de Julià Fuchs: Assumpta, Arola, Babós, Cadiraire, Carinyo, Carles, Conques, Crispín, Grell, Jorba, Jaume Blanc, Maiola, Malampa, Miserachs, Mus, Nan, Patet, Pècora, Perura, Perureta, Pinyó, Plora, Poleia, Porreta, Rasquera, Roig, Sucre, Tal·lara, Urena, Vaqueres, Voluntària, Xicarró, Ximet
    Carrer de Manresa: Barruma, Burrella, Boter, Espardenyer coix, Felip llauner, Granera, Mata-russos, Nasi, Pauleta, Pepet de les candeles, Píndoles, Pono, Surroca, Tupinamba, Vela
    Carrer de Montserrat: Botifarra, Noi de la mare, Pere bonica
    Carrer del Pla: Canari, Cara tacada, Carlets, Coixet, Em cago en la paret, Escorçaire, Faldons, Fideuer, Figasso, Fustera, General o Tufa, Jaume cuit, Marcó, Maset, Meló, Moll, Pagès puta, Pagès puta ric, Pai, Panxa de curs, Pepet del carril, Rebedor, Seiet llauner Sembrador, Tarrida, Trementinaire, Tufa, Xinxeta
    Carrer del Pont: Boix, Ferrer, Garriga, Gildo, Graner, Llàgrima, Llorigó, Mandanga, Mònic, Parlet, Pinyol, Pixafaldilles, Poloni, Punxent, Salero, Sastre cotó, Sedó, Sembrador, Sol d'Espanya, Tano, Tinus, Xelín
    Carrer del Puig: Abadal, Avi del "parque", Armengol, Armenter, Bardina, Baus, Boira, Cap blanc, Carasses, Carlí, Cascante, Cega, Doctora, Fumat, Gaitero, Guilleumes, Jordi, Llimona, Moll d'ulls, Pau Badet, Pau del Plora, Ponsa, Pota, Ros de l'oli, Ventres, Vilomara, Xaran, Xeringuilla, Xoxi
    Carrer de Sant Joan: Cavaller, Gibert
    Carrer de Sant Pere: Clemenda de cal Pardal, Corneta, El brillante, L'Aneu, Nando, Reiet/a, Riera, Seiet, Vacarissà
    Carrer de la Trinitat: Jepús
    Carrer de Sant Ramon: Ferrussa, Parreta
    Pujada de l'Estació: Bovet
    Carrer de Santa Anna: Batalla, Cigró, Col·lecta, Manel, Salindaga, Valenciana

Cases aïllades: Coma (cal Baldiri), Escodines, Guingues, Graella, Hospitaler, Pinyó, Piteu, torre de la Figa

Redó, Salvador (1983). "Sobre-noms monistrolencs" a "Un any de vida monistrolenca. L'anuari". Monistrol de Montserrat: Associació cultural Art i Esplai.
    Redó, Salvador (1984). "Sobre-noms monistrolencs" a "Un any de vida monistrolenca. L'anuari". Monistrol de Montserrat: Associació cultural Art i Esplai.