Música de La Patum
Berga

XVII-XX
    Diversos.
    Sense accés
    Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

Són un seguit de partitures, moltes d'elles tradicionals, d'autor desconegut, que amb el pas dels segles han acabat formant el corpus musical patumaire. S'inclourien en aquesta fitxa les partitures de la Marxa de La Patum; del ball dels Turcs i Cavallets; del salt de les Maces; del ball de l'Àliga; d'una vintena llarga de balls de Gegants i Nans Vells; del ball dels Nans Nous; del salt dels Plens; dels quatre Tirabols i la de l'Ella s'ho pensa.

Hem cregut oportú fer una fitxa genèrica de totes aquestes partitures per l'excepcionalitat que suposa el conjunt més que pel valor artístic i musical de cadascuna d'elles per separat; excepció feta del ball de l'Àliga, motiu pel qual es troba descrit en una fitxa a part.

La història de la música de La Patum s'inicia amb l'adquisició dels Gegants (segona meitat del segle XVII), ja que anteriorment les comparses evolucionaven únicament al so del Tabal. El moment de màxima potenciació de la música de la Patum fou a les darreries del segle XIX i cal emmarcar-lo dins el que els historiadors han definit com a procés de potenciació de la Patum. Fou aleshores quan en Joaquim Serra i Farriols (a) Quimserra va composar les músiques dels Turcs i Cavallets i dels Plens (1888-1890) i dels Nans Nous (primers anys de la dècada del 1890). Les darreres composicions incorporades a la festa foren la música del salt de les Maces (1963) i el Tirabol anomenat la Patumaire (1993).

ARMENGOU i FELIU, Josep: La Patum de Berga, Berga, 1968.
    ARMENGOU i FELIU, Josep: Anotacions al llibre La Patum de Berga, Berga, 1971.
    FARRÀS i FARRÀS, Jaume: La Patum de Berga, Barcelona, 1986.
    CASAS i PAGEROLS, Joan: La Patum de Berga. Partitura per a piano, Berga, 1993.
    FARRÀS, Jaume: "Textos i comentaris sobre les Bullícies de Berga al segle XVII, segons actes i comptes municipals", Revista del Centre d'Estudis Berguedans, 1, Berga, 1982, pàg. 69-77.
    NOGUERA i CANAL, Josep: Visió històrica de La Patum de Berga, Barcelona, 1992.
    RUMBO i SOLER, Albert: Història dels Gegants de Berga, Berga, 1995.