Muralles de la Plaça Vella Artés

Bages
Al nord de la Plaça Vella o Major

Coordenades:

41.79992
1.95069
412826
4628094
08010-67
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Medieval
Romànic
XIII-XV
Bo
Legal
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Defensa
BCIN R-I-51-5182 i Normes subsidiàries art. 143
Si: IPA 819
Fàcil
Científic
Pública
Ajuntament d'Artés (C. Barquera, 41)
Jordi Montlló Bolart

Les antigues muralles eren defenses de l'antic castell, de l'església de Santa Maria i de la vila d'Artés. Es tracta d'una construcció militar d'època medieval amb modificacions posteriors i adequades a la remodelació de la Plaça Major, l'any 1984. El tram conservat s'entén al nord de la Plaça Vella, en l'anomenat Parc de les Muralles, on el relleu era més accidentat, a tocar amb els edificis del castell vell i tancant un espai molt delimitat. A partir del segle XV, l'urbanisme creix pel sector de migdia. Es tracta d'un tram de muralles amb una paret feta a partir de pedres irregulars, sense treballar i unides amb morter, sobre la qual s'hi adossen una sèrie d'arcades cegues, amb arc de mig punt sostinguts sobre pilars, lleugerament més amples a la part inferior que a la part superior. El llenç de la muralla ressegueix el relleu, però a base de petits trams rectes, aconseguint un aspecte poligonal del tram.

Els bisbes de Vic foren els senyors de la vall de Merlés des de que l'any 889 el rei Odó els hi confirmà aquest territori, possiblement per cessió de Guifré el Pilós. Dalt del pujol construïren el castell potser en el segle XI, que fou ampliat en el segle XIII, quan decidiren crear una baronia juntament amb el castell de Sallent i Castellnou de Bages. Fins el segle XIX fou domini episcopal.

JUNYENT, J.; MAZCUÑAN, A. i BENET, A. (1984) "El castell d'Artés", dins Catalunya Romànica, vol. XI El Bages. Ed. Gran Enciclopèdia Catalana, pp. 102-105.