Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de mala mort
El Pont de Vilomara i Rocafort

  Bages
  Rocafort
  429

  Coordenades:

  41.71642
  1.93568
  411465
  4618839
  Número de fitxa
  08182 - 302
  Patrimoni immaterial
  Tipologia
  Tradició oral
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Social
  Titularitat
  Pública
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Dita popular d'origen desconegut que es transmet via oral de generació en generació. Aquests tres pobles veïns entre ells i, per tant, vinculats a un mateix devenir històric, comparteixen a més a més uns modus de producció o unes condicions geopolítiques que els predestinen a compartir una migrada evolució econòmica.
  Tenint en consideració les característiques històriques, aquesta dita, contraposada a la coneguda "Reus, París i Londres" no podria ser anterior als estralls de la fil·loxera a la comarca.
  Amb el pas del temps i els canvis socio-econòmics, l'orgull de pertinença a una identitat concreta fa que la gent de Mura, Talamanca i Rocafort facin un gir a la dita i la reconverteixin en "Mura, Talamanca i Rocafort, tres pobles de la bona sort". I és que pensen que avui dia són uns privilegiats de viure en un entorn semblant.

  Històricament, la població i l'activitat econòmica es concentraven a Rocafort, mentre que el Pont de Vilomara eren quatre cases al marge del camí que conduïa a Barcelona i a Manresa, i del pont medieval sobre el Llobregat. Fins que va arribar la industrialització i la fil·loxera va arruïnar el negoci de la vinya. Fruit d'aquesta doble coincidència, el Pont de Vilomara es va omplir de fàbriques tèxtils i de nouvinguts, mentre que Rocafort es despoblava de manera irremeiable en perdre la principal font d'ingressos i quedar lluny dels grans eixos de comunicació.
  Així, un municipi que antigament s'havia anomenat Rocafort o Rocafort de Bages va passar a dir-se Rocafort i Vilomara el 1917 i Pont de Vilomara i Rocafort des de fa trenta anys. L'equilibri de forces s'havia invertit. Avui Rocafort s'omple durant els mesos de bon temps de persones a la recerca d'una forma de viure tranquil·la.