Muntanya de Ciment Freixa / Cova del Ciment Miret
Santa Margarida i els Monjos

    Alt Penedès
    Terreny de la fàbrica Uniland.
    Emplaçament
    Confluència del camí de mas Ambornar i la pista asfaltada que porta de la cantera a la fàbrica.

    Coordenades:

    41.30784
    1.6761
    389176
    4573776
    Número de fitxa
    08251-61
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Ibèric
    Medieval
    Estat de conservació
    Dolent
    No es pot determinar clarament per manca d'una excavació arqueològica però és possible que estigui afectat per les tasques agrícoles.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si, CC.AA
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Uniland
    Autoria de la fitxa
    Tríade scp

    Restes ceràmiques al vessant de la muntanya on hi havia els antics forns de ciment de la fàbrica Freixa. També hi ha restes a prop d'unes coves o balmes sobre els forns de Ciments Miret.

    Als anys 30 del segle XX, Martí Grivé i Pere Giró fan referència a troballes de ceràmica ibèrica en superfície a les vessants d'aquesta zona que era explotada per a la fabricació de ciment. També hi ha materials al Museu de Vilafranca amb l'anotació que ens indica la seva procedència: les balmes naturals d'aquesta zona, prop de la carretera que uneix la cantera amb la fàbrica de ciment.

    ALMAGRO, M.; SERRA, C. i COLOMINAS, J.: (1945) 'Carta Arqueológica de España, Barcelona.' Madrid. CSIC, Instituto Diego Velazquez. P.142. ESTRADA, J.: (1969) 'Vias y poblados romanos en el área metropolitana de Barcelona.' Ed. Comissió d'Urbanisme de Barcelona B65, Barcelona. P.66. GIRÓ,P.: (1945) 'Quaderns de camp.' Vol.2, 1945-1950. (inèdit). RIBÉ, G.; CEBRIÀ, A. i SENABRE, M.R. (1990): 'Carta Arqueològica de l'Alt Penedès.' Vilafranca del Penedès. VIRELLA, J.: (1978) 'Experiències a l'entorn de la localització d'estacions prehistòriques.' dins "Miscel·lània Penedesenca" nº1 IEP, Sant Sadurní d'Anoia, p.258.