Muntana
Casserres

Sant Pau de Casserres, al Pla de Sant Pau
    Accés per la Ctra. BV-4132z

XVI-XVII
    Jordi Montlló Bolart

Masia fonamentada directament damunt la roca natural, de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal orientada a sud-est.
    Els paraments són de maçoneria amb grans carreus escairats a les cantoneres. Les obertures de la façana principal es disposen simètricament a partir de tres eixos de verticalitat: a la planta baixa amb la porta d'accés amb un arc de mig punt de pedra i dues obertures als laterals. A la primera planta amb un balcó damunt la porta i dues finestres balconeres als laterals; i a la segona planta amb una triple obertura amb arcs de mig punt, amb la central de balconera, i dues petites obertures mig cegades als laterals. Les finestres tenen llindes de rajols.
    A la façana nord-oriental hi ha adossat un abeurador amb una bomba extractora d'aigua manual de principis de segle XX. També conserva una fogaina doble amb l'olla i la tapadora d'aram i una tina aixecada com si fos un pou per motius de seguretat, d'uns 3 metres de profunditat.
    A banda de la masoveria, adjunt a la masia hi ha un porxo de planta baixa, amb coberta de teula àrab i estructura de fusta. Aïllat davant la masia hi ha un gran paller antic, (alçada 6,7
    metres), estructura de fusta i parets de pedra de maçoneria amb carreus cantoners. Adjunt al paller hi ha un gran porxo amb teulada de fibrociment i dos coberts més.

A l'angle de ponent de la casa hi ha un viver amb ànecs i oques, tancat amb un filat.
    A l'interior es conserven estris i eines diverses relacionades amb les tasques agrícoles.