Muntana
Casserres

  Berguedà
  Sant Pau de Casserres, al Pla de Sant Pau
  Emplaçament
  Accés per la Ctra. BV-4132z
  572

  Coordenades:

  42.00433
  1.82982
  403094
  4650919
  Número de fitxa
  08049-120
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Popular
  Segle
  XVI-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  08048A00400011
  Autor de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Masia fonamentada directament damunt la roca natural, de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos amb la coberta de teules àrabs a dues aigües i el carener perpendicular a la façana principal orientada a sud-est.
  Els paraments són de maçoneria amb grans carreus escairats a les cantoneres. Les obertures de la façana principal es disposen simètricament a partir de tres eixos de verticalitat: a la planta baixa amb la porta d'accés amb un arc de mig punt de pedra i dues obertures als laterals. A la primera planta amb un balcó damunt la porta i dues finestres balconeres als laterals; i a la segona planta amb una triple obertura amb arcs de mig punt, amb la central de balconera, i dues petites obertures mig cegades als laterals. Les finestres tenen llindes de rajols.
  A la façana nord-oriental hi ha adossat un abeurador amb una bomba extractora d'aigua manual de principis de segle XX. També conserva una fogaina doble amb l'olla i la tapadora d'aram i una tina aixecada com si fos un pou per motius de seguretat, d'uns 3 metres de profunditat.
  A banda de la masoveria, adjunt a la masia hi ha un porxo de planta baixa, amb coberta de teula àrab i estructura de fusta. Aïllat davant la masia hi ha un gran paller antic, (alçada 6,7
  metres), estructura de fusta i parets de pedra de maçoneria amb carreus cantoners. Adjunt al paller hi ha un gran porxo amb teulada de fibrociment i dos coberts més.

  A l'angle de ponent de la casa hi ha un viver amb ànecs i oques, tancat amb un filat.
  A l'interior es conserven estris i eines diverses relacionades amb les tasques agrícoles.

  La masia consta en el mapa encarregat pel Servei Geogràfic de la Mancomunitat de
  Catalunya de l'any 1923, amb el nom de "Casa Montana".
  L'any 1933 fou reconstruïda mantenint l'estructura tradicional.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).