Mot brescallons
Cervelló
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El mot "brescallons" és una variant local que designa els residus sòlids que queden després de fondre trossos de sagí, coneguts en altres llocs com a llardons, un producte tradicional a la gastronomia catalana, fet servir també en versió dolça per a fer coques.
Aquest mot ve recollit a l'estudi lingüístic o dialectal, de l'Atles Lingüístic del Domini Català (ALDC).
Sembla que la paraula és un derivat de "bresca", d'origen preromà, possiblement del cèltic *BRIŠKA, i vol dir "trossets" o "coses petites", segurament referint-se també als trossets de saïm en què es redueixen els residus sòlids de sagí. (ALDC, 1998: VI, 1427).
L'ALDC és un projecte que documenta les diferents variants dialectals del català en el seu territori històric, incloent-hi variacions lèxiques com aquesta.
Bibliografia
VENY, Joan; PONS I GRIERA, Lídia. (1998). Atles Lingüístic del domini del català. Etnotextos del català oriental. Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística, vol. VI, p. 1427, “Els llardons”


