Monument Víctimes camps concentració nazis
Ripollet

XXI
    Caldererias Delgado
    Ajuntament de Ripollet, c/ Balmes, 2, Ripollet (08291)
    J Douet

Monument als ciutadans de Ripollet morts als camps de concentració nazi. Un bloc rectangular de pedra grisa amb la cara inclinada i una placa amb la inscripció:"Vençuts, pledejarem encara l'embosta de llum que ens has promès, i pels braços cansats la nostra veu caurà damunt la terra com un ocell ferit, com una pluja.". Faula primera (fragment) Miquel Martí i Pol Ripollet, en memòria dels seus ciutadans morts als camps de concentració. Ripollet, Octubre 2005. Al revers, set petits esglaons amb les inscripcions dels noms de les cinc persones fallides.

L'escultura va ser dissenyada i construïda per la firma ripolletenca Calderería Delgado, empresa especialitzada en la fabricació d'elements no seriats per a l'espai públic.

Monument homenatge als cinc ripolletencs que van morir al camp nazi de Mauthausen. Aquests vilatans van ser empresonats en un camp de treball a França i traslladats a Mauthausen el 1940, entre un grup de 392 persones que formaven del primer contingent de republicans que arribaven a aquest camp d'extermini.

MARTOS CALPENA, R i OLLER CASTELÖ, T "Ripollet 1931 - 1945 : II República i Franquisme (15 Anys d'història local Ripollet)". L'Avenç, 108, 1987