Monument Fèlix Alsina
Vallirana

XXI
    Josep Lluís Lara Vázquez
    Pintat amb grafits.
    Ajuntament de Vallirana
    Adriana Geladó Prat

Escultura commemorativa formada per un gran plafó rectangular de ferro corten, situat a l'accés principal al bosc. A la part superior presenta l'escut de Vallirana i el nom de l'ajuntament. Al centre, un llarg text format per paraules soltes i acompanyat pel rostre de Fèlix Alsina. A la part inferior, el nom del bosc i les dates de naixement i desaparició del personatge. També hi ha la data de la inauguració de l'escultura, desembre de 2003. Les inscripcions estan fetes en baix relleu. El text central és el següent: "VERITAT PACIÈNCIA TOLERÀNCIA LLIBERTAT INTEGRITAT / HUMILITAT SERENITAT GENEROSITAT NATURA ÀNIMA / FRATERNITAT REFLEXIÓ SOLIDARITAT VEÏNATGE SENSIBILITAT / COL·LECTIVITAT SENZILLESA COMUNITAT DIÀLEG VIDA / AMISTAT CIUTADANIA ESPERANÇA HUMANITAT ALTRUISME / COMPROMÍS POESIA ARRELLS VINCLES CONFIANÇA IDEES / IGUALTAT PARAULES PERSONES COMUNITATS CIVILITZACIÓ / HISTÒRIA NACIÓ CULTURA TRADICIÓ IDENTITAT /QUOTIDIANITAT REFERENT VIDA HUMANITAT AMOR / IMAGINACIÓ PENSAMENTS PARTICIPACIÓ FER ENTORN / APRENENTATGE DRET ÈTICA POPULAR SOCIETAT / EMPREMTA INDIVIDU DIFERÈNCIA HERÈNCIA SENTITS / PRINCIPI EINES PROTECCIÓ TREBALL BATEC EMPENTA / LLEGAT COL·LABORACIÓ ESTIMA SOLIDARITAT TERRA / PERSEVERANÇA ACCIÓ ESFORÇ LLUITA CONSTÀNCIA / CONVENCIMENT CONSCIÈNCIA SOMNI ESPERANÇA / ORGULL EMOCIÓ EMBRANZIDA CREIXEMENT MADURESA / OBERTURA IDEAL DONACIÓ RECEPCIÓ AGRAÏMENT / SUPORT ESPERIT CATALÀ ÀNIMA JOIA PROPER POSSIBLE / CRIT ZEL QUIMERA CERCLE HONESTEDAT FERMESA GUIA / CAMÍ DRECERA NATURAL FE CONEIXEMENT PAÍS NATURAL".

L'escultura forma part dels elements que integren el Bosc Fèlix Alsina-Espai per la no-Violència, inaugurat l'any 2003. Fou instal·lada el dia 16 de desembre de 2003 a l'entrada del bosc, commemorant així el centenari del naixement d'en Fèlix Alsina i Bogunyà, cap del Comitè Revolucionari de Vallirana davant l'aixecament militar del 1936. Segons sembla, Alsina aconseguí que cap valliranenc fos assassinat al municipi durant la guerra Civil.

Http://monuments.iec.cat/fitxa.asp?id=119 (Consulta: 24-05-2017). OLLÉ, Francesc (2014). Episodis de guerra, entorn de pau. La Vallirana dels anys trenta. Vallirana: Nèctar editorial, p. 145.