Monument de la plaça Catalunya
Sant Hipòlit de Voltregà

    Osona
    Plaça Catalunya
    Emplaçament
    A la cantonada entre el carrer dels Marquesos de Palmerola i el carrer del Progrés
    519m

    Coordenades:

    42.0151
    2.2416
    437206
    4651731
    Número de fitxa
    08215 - 154
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Element urbà
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Monument aïllat i situat a l'extrem nord-est de la plaça Catalunya. Es tracta d'una estructura de planta rectangular formada per una successió de quatre grans peces de pedra i forma trapezoïdal, ubicades damunt d'un sòcol lleugerament inclinat revestit amb planxa metàl·lica. Cada peça està decorada amb un escut de pedra esculpit en alt relleu, corresponent a les quatre províncies catalanes, amb els noms de cada una gravats a la part inferior.

    Des de l'any 1857, l'espai que actualment ocupa la plaça Catalunya corresponia al cementiri de la vila (la llinda del portal d'accés al recinte tenia inscrita aquesta data). A finals de la dècada dels anys 60 del segle XX, amb el desenvolupament social i urbanístic experimentat a la vila i l'estat de ruïna que presentava el cementiri, es va decidir traslladar-lo al seu emplaçament actual (carretera de Sant Boi de Lluçanès). L'any 1973, l'antic cementiri fou enderrocat donant pas a la urbanització la plaça Catalunya.
    La darrera remodelació de la plaça finalitzà el mes de desembre de l'any 2009. Es canvià la seva fisonomia treient els arbres que hi havia i la font que no funcionava, entre d'altres arranjaments. Els escuts del monument, que estaven instal·lats a la font i donaven nom a la plaça, es conservaren, readaptant-los en aquest nou monument. Són obra de l'escultor local Martí Vila.

    ANGLADA I ARBOIX, Emília (2008). Noms propis del Voltreganès. Vic: Eumo Editorial, Centre d'Estudis del Voltreganès, p. 60.
    SERRALLONGA, J.; CROSAS, C.; CASAS, P.; SERRA, L. (2014). Sant Hipòlit de Voltregà, l'empenta d'un poble. Vic: Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà, Eumo Editorial, Museu del Ter, p. 76.
    Http://www.rehabitus.cat/ [Consulta: 24-03-2020].