Monument als falcons Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Plaça del Penedès, s/n

  Coordenades:

  41.34408
  1.69916
  391167
  4577771
  08305-310
  Patrimoni moble
  Element urbà
  Contemporani
  XX
  1998
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Ornamental
  Pública
  Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
  Jordi Montlló Bolart

  Monument commemoratiu format bàsicament per dos elements. A la base hi ha una font amb la planta en forma de l'emblema de la colla dels Falcons de Vilafranca. Des d'aquí s'aixeca una estructura d'acer inoxidable que representa la típica figura dels falcons: l'Escala. En concret, es tracta d'una escala de deu. Una banda en forma de "S" estilitzada s'entrecreua en la part esquerra de l'estructura.

  Monument erigit, per homenatjar als Falcons de Vilafranca del Penedès, l'any 1998.
  L'any 1862, el comerciant de Praga, Jindrich Fügner i el catedràtic de la Universitat de Carles IV, Miroslavg Tyrs, van crear una organització d'educació física, a Txecoslovàquia, anomenada, el "Sokol" que significa falcó. Va ser una de les congregacions de gimnastes més grans d'arreu del món, i és arrel d'un viatge, per aquestes terres, que va fer el Vilafranquí i fundador de la Federació de Joves Cristians de Catalunya, Mn. Albert Bonet, que s'introdueixen els Falcons a Catalunya.
  La colla de Falcons de Vilafranca neix el setembre de l'any 1959 sota el paraigua de l'Acció Catòlica. Fundaren la colla 15 nois amb una mitjana de 16 anys d'edat i l'1 de gener de l'any 60 fan la seva primera actuació amb quatre mesos d'assajos previs. A mida que passen els anys la colla va augmentant de components i les seves figures són més arriscades i de fer 3 o 4 sortides l'any, passen a fer-ne 50 o 60, essent típic veure'ls en festes majors, especialment la de Vilafranca i poblacions de la comarca del Penedès.