Monument als Bastoners
Santa Maria d'Oló

Avinguda de Manuel López (davant de l'església nova). Nucli urbà d'Oló

Ajuntament de Santa Maria d'Oló
    Jordi Piñero Subirana

Monument dedicat als bastoners d'Oló que està emplaçat al final de l'avinguda de Manuel López i al principi del carrer de Vic, just a la placeta que hi ha davant de l'entrada a l'església nova. Consisteix en una escultura de ferro que representa amb formes esquemàtiques un bastoner, amb una cama aixecada i sostenint els dos bastons enlaire. Reposa sobre un cub també de ferro amb una placa de marbre que té la següent inscripció: "25 anys de Trobades i més de 100 ballades. Bastoners d'Oló. 10 de setembre de 2000".

Oló té una tradició important i força arrelada pel que fa a la música tradicional, les caramelles i el ball de bastons. Els bastoners ja existien a al segle XIX i des de 1901 han mantingut una trajectòria continuada i pràcticament sense interrupcions. La colla local ha estat pionera en l'organització de les trobades nacionals de bastoners que es van iniciar el 1976. En l'actualitat tenen una bona vitalitat i es manté la tradició de l'acompanyament musical només amb el flabiol com a instrument característic.