Monument al Dr. Robert

Plaça de l'Ajuntament

Josep Reynés i Gurguí (1850-1926)
    El Pla Especial estableix el manteniment estricte de l'element.
    Ajuntament de Sitges. Plaça de l'Ajuntament s/n. Sitges-08870
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'una escultura del Dr. Robert emplaçada sobre un pedestal rectangular acabat en cornisa. L'element urbà està envoltat per una petita zona enjardinada, definida per una tanca de ferro i situada en un dels costats de la Plaça de l'Ajuntament. La figura del Dr. Robert està realitzada en pedra calcària; el personatge apareix assegut, en actitud reflexiva i el tractament formal es caracteritza per la seva gran naturalitat i realisme. Aquesta simplicitat contrasta amb el pedestal en el que s'identifica la inscripció "La vila de Sitges son fill predilecte Dr. Robert", escrita amb grafia modernista i emmarcada per una orla de motius florals.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció II. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

Aquest monument es va erigir per subscripció popular com a homenatge a Bartomeu Robert (1842-1902), qui va ser alcalde de Barcelona. L'any 1899 va ser també declarat fill predilecte de la vila de Sitges, amb la que la seva família mantenia forts vincles des del segle XVII. L'escultura és obra de l'artista Josep Reynés i va ser inaugurada el 23 d'agost de 1907. Pel que fa a l'autor de l'obra, el mencionat Josep Reynés i Gurguí (1850-1926), va néixer a Barcelona i es va formar a la Llotja juntament amb els germans Vallmitjana; també va treballar a París amb Carpeaux, de qui va rebre una forta influència. Són conegudes diverses composicions seves com "Gerro amb nens" instal·lada al parc de la Ciutadella de Barcelona, el relleu "Barcelona rep les nacions" de l'Arc de Triomf (1887) i l'altre monument típic del paisatge urbà sitgetà com és el monument a El Greco (1897).

BOHIGAS, O. (1973) "Reseña y catálogo de la arquitectura modernista". Barcelona GIBERT, J. (1952) Sitges. Barcelona MONTE, M.A. (1987) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11994 Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006) PLANES, R. (1969) "El modernisme a Sitges". Barcelona PLANES, R. (1951) "El llibre de Sitges". Barcelona SERRAMALERA, P. (1968) "El Sitges de nuestros bisabuelos"