Monument a Tona ciutat gegantera
Tona
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
El monument consta de dues parts diferenciades, la principal amb tres figures de Gegants, i la base damunt la qual descansen (sòcol) amb escenes diverses representades i la placa commemorativa.
Una primera figura, encarada a ponent, representa un rei que té el símbol del sol; una segona figura, encarada al nord, és una geganta, reina amb un ramell de flors; i finalment una noia, pubilla de Tona, que duu l’escut del poble al pit i un colom a la mà com a desig de pau i germanor entre els pobles. Les tres figures estan realitzades amb ciment armat.
El sòcol és una base hexagonal feta amb el mateix tipus de material, i hi té adossades a tots els costats diverses escenes relacionades amb la cultura popular, i un cartell commemoratiu amb la frase: Ciutat Gegantera Catalunya 1986, amb el nom de l’escultor. Aquest conjunt és fet amb ferro tallat.
Els gegants de Tona (Josep el Noi de Tona i na Montserrat), varen ser construïts el 1983 per Francesc Fajula. La creació dels gegants la va impulsar l’Agrupació Sardanista de Tona.
Història
L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya atorga el títol honorífic a una població diferent, anualment. La colla gegantera elegida, es fa càrrec de la custòdia dels gegants i de la representació durant un any a la resta de l'agrupació i municipis que es visiten. La primera ciutat gegantera fou Sallent el 1985, i seguidament vingueren Tona, Vilassar de Dalt, Molins de Rei, Sant Celoni, Manresa, Reus, Palamós i Lleida.
El 1986 Tona va ser proclamada 2a Ciutat Gegantera de Catalunya. El monument es va inaugurar el 14 de setembre d'aquell any, durant els actes de celebració de Tona Ciutat Gegantera.
Bibliografia
DD.AA (1986) “Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya” a Butlletí 2.
MIRALPEIX, Laia. (2022) "L'obra de l'escultor Josep Ricart i Maimir a Tona". Llibre de Tona [Tona]. Pàgines 47-54.