Castell de Güells
Tona

    Osona
    Al sector sud oest del terme de Tona, en un turó del sector de la Barroca, prop d'una cruïlla de camins des de la carretera de Manresa (N-141c), conegut popularment com l'Empalme.
    Emplaçament
    La Barroca
    776,3

    Coordenades:

    41.843190800865
    2.1989859272021
    433499
    4632676
    Número de fitxa
    08283 - 140
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Romànic
    Segle
    X-XVI
    Any
    997
    Estat de conservació
    Dolent
    Pràcticament desaparegut, tan sols en queden alguns trams de mur i algunes acumulacions de pedres. S'hauria d'estudiar amb metodologia arqueològica.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VI. Catàleg de béns a protegir. Cr-6 Mas Güells.
    POUM. Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. VII. Catàleg de masies i cases rurals. Número 22 Güells.
    Les restes de l'antic Castell es troben catalogades com a BCIN (BOE 05.05. 1949) segons el Decret de Castells expedit pel Ministeri d'Educació Nacional i la disposició addicional 1.2 de la Llei 9/93).
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPAC 1831, BCIN 1628-MH
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08283A006000130000YL
    Autoria de la fitxa
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

    Zona aturonada, amb vegetació, i molt propera al mas Güells. S’intueixen acumulacions de pedres, algun retall sense identificar i alguns trams de mur de pedra que corresponen a les restes del que fou el Castell de Güells.

    L’edificació de l’antic castell va servir per construir l’actual mas Güells, a partir del 1875.

    Els vestigis de l'antic Castell i el mas Güells estan ubicats a la zona coneguda com “La Barroca”, una franja de ponent respecte a Tona, delimitada sobretot per la carretera N-141c de Manresa a Vic. Fa límit geogràficament de sud a nord, des de Güells, passant pel Serrat del Vernet fins al torrent de Segalers, i limita a llevant amb el Pla de Tona i Puigbonic.

    És una zona de paisatge de conreus, torrents, antics molins, vells camins, guixeres i masies disperses, que ja s’esmenten en un document del segle XVII com els masos de la Barroca. Algunes de les masies que es vinculen històricament amb el nom de Barroca són: Prat de la Barroca, Corominons de la Barroca, el Planelló de la Barroca, el Vendrell, Segalers, etc.

    El lloc de Güells, ja surt esmentat en un document del 997, i en un altre document del 1076. El 1086 ja es parla del "castell de Güells", confirmant la importància estratègica del lloc per protegir els passos i vies de comunicació del territori.

    La propietat durant el segle XII fou d’una família de cavallers, sembla que els mateixos que del castell d’Aguilar. Posteriorment, passà a mans del senyors de Centelles, fins ben entrat el segle XV i XVI. 

    A partir del final del segle XIV es documenta una família pagesa de cognom Güell que viu a la fortalesa i en conrea les terres. Ja no hi viuran mai més cavallers o donzells. L'edifici arribà al segle XIX essent una masoveria.

    DD.AA (1986) CATALUNYA ROMÀNICA. Volum III. OSONA II. Fundació Enciclopèdia Catalana. Pàgines 636-655.

    LLEOPART, Amadeu.(2006) Retalls del passat per conèixer millor Tona. Ajuntament de Tona.

    PLADEVALL, Antoni. (1990) Tona. Mil cent anys de Història. Eumo Editorial/Ajuntament de Tona.

    Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.