Monument a Oriol Martorell
Premià de Mar

Plaça d'Oriol Martorell

XXI
    Xavier Martos
    Ajuntament de Premià de Mar (plaça de l'Ajuntament, 1; Premià de Mar)
    Jordi Montlló Bolart

Monument commemoratiu dedicat a Oriol Martorell format per una columna de ferro de 190 cm d'alçada i un diàmetre de 40 cm coronat per un bust de bronze d'Oriol Martorell amb les mans esteses en actitud de dirigir un cor. El bust té una alçada de 60 cm. A mitja alçada de la columna hi ha una banda de ferro soldada on es pot llegir: "Oriol Martorell. Escultor Xavier Martos".

Oriol Martorell i Codina (Barcelona, 10 de novembre de 1927-Barcelona, 24 d'agost de 1996) fou director coral, pedagog i catedràtic en història. Fill d'Artur Martorell i Bisbal. Després d'una formació molt influïda per l'ambient familiar i per l'escoltisme, va cursar estudis musicals amb Lluïsa Torrà de Gibert, Narcís Carbonell i Eduard Toldrà. L'any 1950 es va llicenciar en Filosofia i Lletres per la Universitat de Barcelona i l'any 1954 en Pedagogia per la Universitat de Perugia (Itàlia). Amb la tesi Mig segle de simfonisme a Barcelona: 1920-1970 rep el doctorat en Història l'any 1976. L'any 1983 fou nomenat catedràtic d'Història de la Música de la Universitat de Barcelona, de la qual ja era professor des de 1970.

AGUILAR, Robert i GÓMEZ, Joan (2009). Patrimoni artístic premianenc en poder de l'Ajuntament de Premià de Mar. Premià de Mar. Inèdit.