Monument a Lluís Companys
Vilafranca del Penedès

Plaça dels Països Catalans, s/n

XXI
    Angel Camino
    Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
    Jordi Montlló Bolart

Monument al·legòric a la figura del president de la Generalitat, Molt Honorable Lluís Companys, assassinat pel règim dictatorial del General Franco.
    Es tracta d'una composició composta de dos cossos principals fets de pedra negra: un de vertical i un altre d'horitzontal. El primer és un cub o prisma de morfologia no figurativa sustentat per una columna i un basament grafiat. El cos horitzontal és un prisma rectangular posat al nivell del sòl; a la part visible (superior) hi ha un baix relleu amb una forma semblant a un bàcul, com si es tractés d'un motllo. Entre el cos horitzontal i el vertical hi ha un bloc d'unió on hi ha uns peus descalços gravats.
    En el basament s'hi pot llegir "A Lluís Companys " "Quan sabrem sentir i aprofitar la lliçó de la callada energia del treball quotidià i humil, llavors la ben nascuda es multiplicarà i trobareu Ben nascudes" Rodolf Llorens".