Monument a Josep Pla
Martorell

A la cantonada amb el carrer Camí Fondo

Joan Romagosa
    Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
    Dídac Pàmies Gual

A la vorera de la confluència entre el carrer de Lluís Companys amb el carrer del Camí Fondo hi ha el monument a Josep Pla. Es tracta d'un d'un bloc metàl·lic rectangular fixat a la vorera. Hi ha una incripció: "MARTORELLA JOSEP PLA", disposada en forma creuada jugant amb volums de les paraules buit-ple. A la part superior dreta hi ha una placa fixada amb el text següent: "A l'aire, hi flotava el perfum, un mica dolç, de les flors d'acant. La roda blanca del poble contemplava, absorta, l'estructura de les teulades. Els arcs voltaics posaven, sobre les parets fosques, unes vagues taques de llum. En alguna d'aquelles nits vaig poder veure el poble embolicat per a la mòrbida i pàl·lida llum de la lluna, mentre que en la llunyania xiulava una locomotora.." Josep Pla "Martorell" a Guía de Catalunya, 1966.

Aquest monument commemoratiu va ser creat per l'arquitecte maroterellenc Joan Romagosa, i va ser inaugurat el 23 d'abril de 1997.