Monument a Francesc Pujols
Martorell

XXI
    Josep Salvador i Joan Romagosa López
    Ajuntament de Martorell. Plaça de la Vila, 46. 08760 Martorell
    Dídac Pàmies Gual

Aquesta escultura es troba situada al jardí de la Torre de les Hores, on hi ha la seu de la fundació de Francesc Pujols. Aquesta escultura està formada per un bust en bronze de Francesc Pujols, fixat al damunt d'un polígon de pedra vermella. A la part frontal del polígon hi ha una inscripció: "Homenatge de la vila de Martorell, 2002". A la part posterior s'hi pot llegir: "Francesc Pujols i Morgades ( 1882-1962) Filòsof".

Francesc Pujols i Morgades ( Barcelona 1882-Martorell 1962) va estudiar filosofia i conreà la poesia, i el 1903 va guanyar la Flor Natural als Jocs Florals de Barcelona. Publicà diversos llibres. Es va dedicar a la crítica d'art i va participar en diverses publicacions (El Poble Català, Papitu, Vell i Nou, Picarol, etc). Va contribuir a l'intent de creació d'un teatre líric català. Durant uns anys va estar exiliat a França, però el 1942 va tornar i es va instal·lar a la Torre de les Hores a Martorell, on va continuar escrivint.